Aradığınız İlaca Ulaşılamıyor

Tansiyondan kansere, bağırsak hastalığından diyabete... Eczanelerde hayati derecede önemli hastalıklarda kullanılanlar da dahil olmak üzere çok sayıda ilaç bulunamıyor. Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, devam eden ilaç sıkıntısı nedeniyle ilaca erişemeyen bazı hastaların tedavilerinin yarım kaldığını söyledi.

İlaçta büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye'de bulunamayan ilaçlarla ilgili sıkıntı devam ederken gözler Şubat ayında Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı kur güncellemesine çevrildi.

ÇOK SAYIDA İLAÇ BULUNAMIYOR

Konuyla ilgili enBursa.com'a konuşan Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, aralarında hayati derecede öneme sahip hastalıkların da bulunduğu bazı ilaçların hala bulunamadığını söyledi.

Şahin şöyle konuştu:

TANSİYON, KANSER, BAĞISAK HASTALIKLARI...

"Bulunamayan bazı ilaçlar hala var. Bunların arasında bazı tansiyon ilaçları, bir türlü çözülemeyen bağırsak hastalarının kullandığı bir ilaç grubu , bazı kanser ilaçları da var. Şu anki yokların birçoğu kronik yoklar. Yani uzun süredir olmayan ilaçlar."

Bulunamayan ilaçlarda yurt dışındaki bazı firmaların etken madde problemi yaşaması, ülkemizde bakanlığın belirlediği kura göre fiyatların düşük olması gibi nedenler olduğunu belirten şahin son olarak yaşanan grip aşısı sıkıntısını örnek göstererek şöyle devam etti:

İLAÇTA YAŞANAN SIKINTIYA GRİP AŞISI ÖRNEĞİ

"Grip aşısı ile ilgili mesela son dönemde ciddi sıkıntılar yaşadık. Mesela firma grip aşısını Türkiye'de 10 euroya satıyor. Aynı ilacı yurt dışında zaten 70 euroya satıyor. Türkiye'de 7 kutu satacağıma burada 1 kutu satarım diyor ve böyle olunca tabii ki yurt dışına öncelik veriyor. Ülkemize grip aşısı geliyor mu, evet geliyor. Her hafta geliyor ama eczane başına 5-10 ortalaması gibi bir rakam geliyor. Bu da yeterli olmuyor. Bir de aşının da bir dönemi olduğu için o dönemde sıkıntı yaşanabiliyor"

Bakanlık ilaç kuru güncellemesini Şubat ayında yapacak. Peki, geçen yıl Ocak ayında olduğu gibi bazı firmaların zamlı fiyatı bekleyerek piyasaya ilaç sürmemelerinden, bazı firmaların ise kurun düşük kalması nedeniyle karlı görmedikleri için Türkiye pazarını es geçmelerinden kaynaklı sorunlar artacak mı?

Oda Başkanı Şahin konuyla ilgili şöyle konuştu:

OCAK'TA İLAÇ YOKLUĞU ARTACAK MI?

"Geçen yıl Aralık ayında yaşanan yok oranına göre bu yıl biraz daha iyi noktadayız. Tabii bu şu an için böyle. Çünkü, Şubat ayında bakanlık kur güncellemesi yapacağı için yaklaşık yüzde 10-12 civarında bir zam gözüküyor. Geçtiğimiz yıl da olduğu gibi genelde Ocak ayında yoklar yoğunlaşıyor. Daha bu sürece gelmedik. Henüz o kadar yokluk yaşanmıyor ama ulaşamadığımız ilaçlar var mı var.

Şahin, Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde yaşanan sıkıntıyı dile getirdiklerini söyledi ve ekledi:

BAKANLIK NASIL ÖNLEMLER ALACAK?

"Bununla ilgili bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde durumun farkında olduklarını ve gerekli önlemleri alacaklarını söylediler. Şu anda Ocak ayında ilaç yoka girecek diyemem. Çünkü biz gerekli önlemi alacağız dediler. Biraz da yaşayarak göreceğiz, bakalım önlem alabildiler mi alamadılar mı diye. Nasıl önlemler alacaklarını bilemiyoruz."

Peki, ilaca ulaşamayan hastalar ne yapıyor? Şahin, üzücü tabloyu şu sözlerle değerlendirdi:

HASTALARIN TEDAVİLERİ YARIM KALIYOR

"Bir kısmının tedavisi yarım kalıyor. Örneğin bağırsak hastalarının tedavisi. Hastaya ilacı buluyorsunuz, bir süre sonra ilaç yok. Bu sefer bir sonraki ilaç gelene kadar hastanın tedavisinin yarım kaldığı durumlar olabiliyor"

En Haber 04.12.2019


05 Aralık 2019     Okunma Sayısı : 1124