Başkan'dan

Değerli meslektaşlarım;

Gelişmesinde büyük sabır ve özveri gösterdiğiniz “Medula” Provizyon Sistemi’ne geçtiğimiz hafta bir halka daha eklendi ve “elektronik reçete” uygulaması başladı.

Medula Sistemi kullanılmaya başlandığı ilk günden beri defalarca yaşanan sistem kesintilerine rağmen ülkemizdeki İlaç ve Eczacılık hizmetlerinin kesintiye uğramamasının tek nedeni meslektaşlarımızın mesleğine ve hastasına olan saygısı olmuştur.

Bunca yıldır kahrını çektiğimiz Medula Sistemi her türlü ayrıntıyı çözecek şekilde  programlanmasına rağmen reçete ödeme koşullarının hala yoruma açık olması ve Sistem'in ödediği bazı reçetelerin kontrollerde kesintiye uğraması, ekonomisi daralan meslektaşlarımıza bir darbe daha vurmaktadır.

Diğer taraftan, son yayınlanan S.U.T. değişikliği ile ilk kez kullanılacak ilaçların karşılanma sürelerinin 28 güne çekilmesi ve tedavi başlangıcının küçük ambalajlar ile ödenmesi pratikte bir yığın sorunun yaşanmasına neden olmuştur.

Hiçbir tıbbi mantığı olmayan 28 tablet formların üretilmesi, aynı ilacın tüketiciye hiçbir ekonomik artı sağlamayan büyük ambalajlı formlarının üretilmesi ve aynı ilacın 30, 60, 90, 120, 240 mg’lık formlarının üretilmesi sıradan bir pazar meta’sı olmayan, ilacın sektörüne yakışmayan kazanç kurnazlığından başka bir şey değildir.

Gelinen noktada bazı ilaç üreticileri ile devletin arasındaki bu daha fazla kar ve tasarruf çatışmasının arasında biz eczacılar kalmaktayız. Bu sorunların aşılmasında ilacın ruhsatlandırma aşamasında müdahil olmak daha akılcı olacaktır.

Çünkü ülkenin dört bir köşesindeki meslektaşlarımız 28 tabletlik formu olmadığından ya da küçük ambalajı piyasada bulunmadığından hastasına ilaç verme sıkıntısı yaşamaktadır.

Beklentimiz, Kurum ile yapılan görüşmelerde her ilacın özelinde tek tek çözmeye çalıştığımız bu soruna kökten çözüm getirilmesi ve Eczacının kabusu olan, Sistem'in ödeyip Kurumun ödemediği reçete sorununun çözülmesine yönelik sonuç alınmasıdır.

 Sevgi ve saygılarımla.

Ecz.Kubilay Aydın


31 Ocak 2013     Okunma Sayısı : 2700