Başkan'dan

Sayın Osmangazi Belediye Başkanım,
Sayın Nilüfer Belediye Başkan Yardımcım,
Sayın Bursa Eczacılar Kooperatifi Başkanım,
Değerli Başkanlarım, Sevgili Meslektaşlarım,
Kıymetli Konuklar,

Bursa Eczacı Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükran duygularıyla anıyorum.

Bugün burada 14 Mayıs Eczacılık Günü vesilesiyle bir aradayız. 186 yıl önce, 1839 yılında İstanbul’da Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane bünyesinde Dr. Bernard tarafından kurulan Eczacılık sınıfı ile Türkiye’de ilk kez bilimsel anlamda eczacılık eğitimi başlamıştır. Bu tarih, modern bilimsel eczacılığının doğum günü olarak kabul edilmekte ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nin 1967 yılında almış olduğu karar ile geleneksel olarak 1968 yılından itibaren her yıl 14 Mayıs, Eczacılık Günü olarak kutlanmaktadır.

Geride bıraktığımız yaklaşık iki asırlık süreçte, eczacılık mesleği büyük gelişmeler göstermiştir.
Bugün ilaç ve eczacılık hizmeti, klinik eczacılık, fitofarmasi uzmanlıkları dışında kişiselleştirilmiş tedaviler, kronik hastalık yönetimi, hasta ilaç takibi, danışman eczacılık gibi pek çok eczacılık alanıyla halk sağlığının en önemli bileşenlerinden biri haline gelmiştir.

İlaç tedarik zincirinde Avrupa standartlarında hizmet sunulmakta, ecza kooperatiflerimiz bu sürecin en güçlü halkalarından birini oluşturmaktadır. İlaç sanayimiz ise nanoteknoloji, biyoteknoloji, yapay zeka ve sürdürülebilir teknolojilerle üretim yaparak küresel gelişmelere uyum sağlamaktadır.

Ancak tüm bu gelişmelere rağmen, mesleğimizin çözüm bekleyen önemli sorunları vardır. Eczanelerimizin artan maliyetler karşısında ayakta kalma mücadelesi vermekte, pek çok meslektaşımızın eczanesini ayakta tutmak için kredi kullandığı duyumlarını almaktayız. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük haklarına ilişkin yaşadığı sıkıntılar, inovatif yenilikçi ilaçlara erişim konusunda yaşanan eşitsizlikler, örneğin 2024 yılı Türkiye İlaç sanayi raporuna göre hastaların bu ilaçlara erişim oranı Avrupa genelinde %70 olmasına rağmen bu oran Türkiye’de %5 düzeyinde. Ülke bütçesinden ilaca ve sağlığa ayrılan pay OECD ülkeleri içinde en alt seviyelerdedir. Kamu otoritesinin ilaca ve sağlığa ayrılan bütçeyi yeniden değerlendirmesi gerektiği açıktır.

Tüm bu zorluklara rağmen biz eczacılar; 1114 eczane ile Bursa’da, 30.500 eczane ile Türkiye genelinde, eczane eczacılığının yanı sıra; üniversitelerden hastanelere, ilaç sanayisinden ecza kooperatiflerimize olmak üzere birçok alanda halkımıza bilimsel bilgiyle ve büyük bir özveriyle hizmet vermeye devam ediyoruz.

Bu vesileyle, tüm meslektaşlarımın 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü en içten duygularımla kutluyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


14 Mayıs 2025     Okunma Sayısı : 19