Başkanımız Ecz. Okan Şahin Gündem Özel Programına Katıldı

olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteci Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına 17 Kasım 2021 tarihinde katılan Başkanımız Ecz. Okan Şahin'in ilaç ve eczacılık sektörüyle ilgili açıklamaları Olay Gazetesi'nde de yayınlandı. 

 

Bursa’da ilaç krizi! Dikkat ‘Yokluk’ alarmı…

olay.com.tr’de yayınlanan gazeteci Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, ilaçlara önümüzdeki Şubat ayında yüzde 29 oranında zam gelebileceğini bildirdi. Şahin, “İlaç krizi var. Şu anda ilaç yokluğunun yüzde 17’leri bulmuş halde olduğunu görüyoruz ve daha da acı olanı “yokluk” artık sadece ithal kalemlerde değil; basit ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik, grip ilaçları, özellikle şuruplarda çok göze çarpan bir piyasa “yok”u söz konusu” dedi.

Bursa’da ilaç krizi! Dikkat ‘Yokluk’ alarmı…

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, “Türkiye genelinde bir ilaç krizi var. Bununla alakalı olarak Türk Eczacıları Birliği de bir açıklama yaptı. Özellikle 645 kalem ilaçla alakalı. Depolarda ve ezcane stoklarında tamamen sıfır olan ilaç stoğu var. Bir de bunun kadar da ulaşımında sıkıntı yaşanan ilaç var. Bu neden oluyor? Türkiye’de 28 bin eczane var. Bu 28 bin ezcanenin aylık ortalama x ilacından satışı 10 tane dediğiniz zaman burada 280 bin gibi bir ihtiyaç var aslında ilaçta. Ama bu ilaçtan 10 bin kutu var örneğin. Baktığımız zaman rakamlarda ilaç var mı? Var gözüküyor. Ama 280 bin ihtiyacın yalnıza 10 bini var ve hangi ezcanenin elinde, nerede bunları da bilemiyoruz. Kimi eczanelerde özellikle nöbetlerde karşılaşıyoruz. Vatandaşlarımız eczanelerimize başvuruyorlar, reçetelerini sunuyorlar. Bakıyoruz, 5 kalem ilaçtan maalesef ikisi, üçü kimi zaman elimizde olmuyor. Bu sefer vatandaş maalesef eczane, eczane bu ilacı bulmak için gezmek zorunda kalıyor. Biz bunları özellikle bu son dönemde çok yaşamaya başladık” dedi.

İLAÇ YOKLUĞU ARTTI!

Şahin, “Daha önceki yıllarda da aslına bakarsanız biz ilaç yokluğuyla alakalı durumla karşılaştık. Doğru. Ancak daha önceki oranlara baktığımız zaman yüzde 10’lar civarında bir ilaç yokluğuyla biz ortalamada karşılaşıyorduk. Bu kalemlerin hemen hemen hepsi ithal kalemlerde oluyordu. Çünkü her yıl şubat ayında zam geldiği için genelde aralık, ocak aylarında ithal firmalar artık ülkemize ilaç göndermekten imtina ediyordu ve bu ithal ilaçlarla alakalı piyasada bir yokluk oluşuyordu. Bu oran da yüzde 10’lar civarındaydı daha öncesinde. Ancak bugüne geldiğimizde, ecza depolarımızdan bu verileri aldığımızda şu anda ilaç yokluğunun yüzde 17’leri bulmuş halde olduğunu görüyoruz ve daha da acı olanı artık sadece yokluk ithal kalemlerde değil, basit ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik, grip ilaçları, özellikle şuruplarda çok göze çarpan bir piyasa “yok”u söz konusu. Grip sezonundayız. Geçtiğmiz yıl vatandaşlarımızın bir çoğunun maske-mesafe-hijyen kurallarına uymasından dolayı grip vakalarımız çok daha düşüktü. Ancak bu sene hayat biraz daha normale döndüğü için, daha doğrusu vatandaşlarımız böyle davrandığı için sürekli söylediğimiz maske-mesafe-hijyen kurallarına daha az dikkat ettikleri için daha yoğun bir grip hastalığıyla karşı karşıyayız. Bu noktada maalesef üretimle alakalı plansızlık da göze çarpıyor. Çünkü ilaç firmalarımızla görüştüğümüzde geçen yılki satış rakamlarına göre planlama yaptıkları için bu yıl bu sebeple özellikle önceki senelere göre artan bir ilaç yokluğu söz konusu oldu” şeklinde konuştu.

 

İLACA YÜZDE 29 ZAM BEKLENTİSİ VAR!

Şubat ayında ilaçlar ne kadar zamlanacak? Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, “İlaçta Euro kuru dediğimiz, ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan bir Euro kuru var. Her yıl Şubat ayında önceki yılın Euro kuru ortalaması alınıyor. Bu Euro kuru ortalamasında yüzde 60’lık bir kırma oranıyla devletimizin çıkardığı yönetmelikte bu şekilde ilaç Euro kuru belirleniyor. Geçtiğimiz yıl, Euro kuru belirlenirken ilaç firmalarıyla yapılan bazı görüşmeler neticesinde ilaç fiyat zammı şubat 2021’de yüzde 20 ile kısıtlı tutulmuştu. Şimdi, böyle olunca ilaçtaki Euro kuru 4,57’ye geldi şu anda. Bu yılki Euro kuru ortalamalarına bakıyoruz yüzde 60’lık kırma payını verdiğimizde şu an için gözüken ilaca zam oranı yüzde 29 gibi olacak gibi duruyor. Şu anda devletimizin yasa, yönetmeliklerine göre hesap yaptığımızda yüzde 29’luk bir zam oranı gözüküyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN İLAÇ POLİTİKASI DOĞRU MU?

Şahin, “Türkiye’nin ilaç politikasını incelediğimizde ben şuna bakıyorum. Vatandaşın ilaca ulaşımı önemli. Birinci öncelik bu. İkinci öncelik tabii ki uygun fiyat. Ancak biz vatandaşa ilacın ulaşımı noktasında sıkıntılar yaşıyoruz. Şu anda artan Euro kuru sebebiyle Türkiye, belki de dünyadaki en ucuz ilacın kullanıldığı ülkelerden bir tanesi. Bu hem iyi bir şey gibi gözüküyor. Ancak ilaca ulaşamadığınızda, istediği kadar ucuz olsun ilacın fiyatının hiçbir önemi kalmıyor. Çünkü sizin için en pahalı ilaç ulaşamadığınız ilaçtır ve vatandaş ilaca ulaşamadığı zaman da bu sefer yanlış şeyler de olabiliyor maalesef” açıklamasını yaptı.

GRİP AŞISINDA DA STOK SORUNU!

Grip aşısında maalesef stokla alakalı bazı sıkıntılar var” ifadelerini kullanan Şahin, “İlaç firmasıyla önceki günlerde yaptığımız görüşmelerde ülkemize bir firmadan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ödediği grip aşısı 2 milyon adet gelecekti. Onun dışında SGK’nın ödemediği bir aşı var. Ondan da 500 bin adet yıl sonuna kadar gelecekti. Bu sayıları aklınızda şöyle canlandırabilirsiniz. SGK’nın ödeme koşullarına bakıyoruz, 65 yaş üzeri ve kronik hastalık sahibi hastalar olarak geçiyor. Bu iki grubu topladığımızda Türkiye’de yaklaşık 25 milyon insan yapıyor. 25 milyon insana 2,5 milyon aşıyı yetirmeye çalışıyoruz maalesef. En son bununla ilgili yapılan firma görüşmelerinde de normalde en son kalan 500 bin dozun da 700 bin doza artırıldığı bilgisi tarafımıza iletildi. En son gelen haber de bu hafta içi 200 bin doz gelecek. 300 bin doz civarı da ay sonunda, aralık başında da 200 bin doz daha grip aşısının gelmesi planlanıyor. Tabii ki bekleyen vatandaş sayısına baktığımızda bunlar vatandaşlarımıza nasıl yetecek o da bir soru işareti” şeklinde konuştu.

MARKETLER İLAÇ SATMALI MI?

Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şunu net olarak söylemeliyim. İlaç eczanede satılır. Yalnızca eczacı danışmanlığında ve eczanede satılmalıdır. Vatandaşlarımız bazen yurt dışındaki uygulamalarla alakalı bizlere bizde niye böyle olmuyor diye sohbetlerde aktarıyorlar. Ancak şunu da kaçırmamak gerekiyor. ABD’de baktığımız zaman marketlerden ilaç satışı var ancak ölümlere baktığınız zaman ilk 10’daki sebepleri inceliyorsunuz ilaçtan zehirlenmeler, yanlış ilaç kullanımı ve doğru dozun ayarlanamaması sebebiyle ilaçtan ölümler ilk 10 sebepten bir tanesi. Biz Türkiye’de bunları mümkün olduğunca eczacı danışmanlığında eczanelerimizden satarken bu danışmanlık hizmeti çok kıymetli. Vatandaşlarımızı doğru bilgilendirerek ilacın doğru kullanımını öneriyoruz. Bu danışmanlık hizmetini ortadan kaldırdığınız noktada ufacık hap dediğiniz, hiçbir şey yapmaz dediğiniz ilaçtan 3 adet içtiğinizde maalesef üzücü sonuçlarla bile karşılaşabiliyorsunuz. Ödenmeyen, dışarıda satılan bazı ürünlerle alakalı da ciddi sıkıntılar var. Mesela bazı ürünler var, ilaç değil artık, gıda takviyesi adı altında satılıyor. Ancak o gıda takviyesi adı altında satılan ilaçtan yüksek dozda aldığınız zaman ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliğine kadar gidebilir noktalara gelebiliyor. Zayıflama ilaçlarına bakıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alıyorlar ve daha sonrasında da birçok yerde satışa sunuluyorlar. Bu ürünlerle alakalı daha sonra yapılan tahlillerde bu gıda tavkiyelerinin içinden Türkiye’de yasaklanmış ilaçlar çıktığını görüyoruz. Zamanında birçok hastamızın kilo vermek için kullandığı ancak yan etkileri sebebiyle artık kullanılmasının yasaklandığı ilaçların maalesef bu bitkisel kilo verdirme adı altındaki gıda takviyelerinin içinden çıktığını üzülerek görüyoruz.”


17 Kasım 2021     Okunma Sayısı : 518