Başkanımız Ecz.Kubilay Aydın'ın Bursa'da Bugün'de Yayınlanan Röportajı

Başkanımız Ecz.Kubilay Aydın 30 Ocak 2013 tarihinde Bursa'da Bugün'e sağlık ve ilaç sektöründe yaşanan sıkıntılar ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. "İLAÇ DEĞİL ECZACILIK HİZMETİ UCUZLADI" 30 yıldan buyana eczacı olduğunu belirten Aydın, "2012 yılı eczacılar olarak yaşadığımız en kötü yıl oldu. Bunun nedeni dünyada yaşanan küresel olayların bizdeki etkileridir. Dünyada sosyal devletlerin küçülmesi, devletlerin gelirlerinin küçülmesi, tüketim şartlarının hızlandırılmasıdır. Bizde de sağlıkta dönüşüm hayata geçirildikten sonra hekime ulaşabilirlik 2 kat arttı. Bununla paralel olarak üretilen reçete sayısı 2 kat artış gösterdi. Tüketilen ilaçlar da kutu olarak artmaya başladı. 17 milyar dolar olan sağlık giderleri 3. yılda 47 milyar dolara kadar çıktı. Bunun sonucunda frene Basma ihtiyacı ortaya çıktı. Elektronik sistemler geliştirildi. Bununla birlikte de ilaç konusunda tasarrufa gidildi. Bu ilaçlar ucuzladı diye lanse edildi ancak bize göre ilaç ve eczacılık hizmetleri ucuzladı. 2010 yılında 1,5 milyar kutu ilaç için eczacılar 10 milyar dolara hizmet verirken, 2012 yılında 1,8 milyar ilaç için yine 10 milyar dolara bu hizmeti verdik. Yapılan kararnameler ile Türkiye'nin ilaç satışında yüzde 20 ucuzlama oldu. Bizler ilacın pahalı olmasına karşı değiliz ama biz eczacı olarak baktığımızda eczacılık hizmetlerinde yüzde7,3'lük küçülme oldu. Bütün bunları düşündüğümüzde eczacılar yüzde 30 yoksullaştı" dedi. "ELEKTRONİK SİSTEM MAĞDUR ETMEDİ" Türkiye'de 75 milyon vatandaşın devletin sağlık kurumlarından sağlık hizmeti aldığını kaydeden Kubilay Aydın, "Bunun karşılığında yılda 8 defa hekime gidiyor, yılda 23 kutu ilaç tüketiyor, yılda 550 milyon reçete yazılıyor. Bunların denetlenmesi manuel şartlarda zor. Bunların depolama sistemleri bile başlıca bir sorun oluyordu. Elektronik sistem, insana bağlı hatayı kapatacak, daha kolay denetlenebilir hale getirmek için hayata geçirildi. bu sistemin bugüne kadar geliştirilmesinde en büyük pay eczacılarındır. Türkiye'de hiçbir hastamız ilacı alamadığı için mağduriyet yaşamadı" şeklinde konuştu. KANSER İLAÇLARI NEDEN BULUNAMIYOR? Kanser gibi hastalıklara deva olabilecek ilaçların bulunmasında sıkıntı yaşanmasının nedenlerini anlatan Aydın, "Bulunmayan ilaçlarla ilgili iki tespitimiz var. Birincisi çok ucuz olan ilaçlar. Dünyada ucuz olduğu için yetim ilaç denilen bu ilaçlar, kazandırmadığı için ilaç firmaları tarafından üretilmek istenmiyor. İlaç ticari bir meta olarak görüldüğü sürece bazı ilaçların piyasada olmaması yaşanacak. Öncelikle ilacın ticari meta halinden çıkartılması gerekiyor. Devletin bu konuda bir B planının olması gerekiyor. İkincisi hayati öneme sahip olan, dünya ilaç sanayisinin resmen haraç alır gibi istediği fiyatta alıp sattığı bir ürün grubu var. Bu ilaç gruplarında Türkiye'de bulma sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye'de ilaç fiyat kararnameleri ve sağlık uygulamaları tebliğleri nedeniyle yurt dışında 100 euro satılan bir ilaç Türkiye'de 40 euro satılıyor. Bu kadar büyük fiyat farkı olduğunda da ilgili firmalar ne yazık ki ticari açıdan bakarak ülkemize gönderip göndermemekte çelişkiler yaşıyor. Mesela Japon firmaları var, kanser ilacı üretiyorlar. Bunlar ilaçlarını alıp gittiler. 'Kendi ülkemizde 100 euroya sattığımız ilacı Türkiye'ye neden 40 euroya satalım' dediler. Bu yüzden kanser gibi hayati öneme sahip hatalıkların ilaçları konusunda Türkiye'de sıkıntı yaşanıyor" diye konuştu. TEB İHAL İLAÇLAR İÇİN DEVREDE Hayati öneme sahip ilaçlarla ilgili müjde de veren Başkan Aydın, "Bulunmayan ilaçlarla ilgili Türk Eczacılar Birliği'nin web sayfasında ithal ilaçlarla ilgili birim var. Sizin adınıza Türk Eczacılar Birliği o ilaçları yurt dışından reçete üzerinden getirebiliyor" dedi.

07 Şubat 2013     Okunma Sayısı : 3607