Bilinçsiz Vitamin Kullanımı Zarar Veriyor

Başkanımız Ecz. Okan Şahin'in bilinçsiz vitamin kullanımı ile ilgili açıklamaları 24.02.2021 tarihli Bursada Bugün Gazetesi'nde yayınlandı.

Bilinçsiz vitamin kullanımı zarar veriyor! (ÖZEL HABER)

Pandemi dönemi başladığından beri bağışıklığını güçlendirmek isteyenler vitaminlere yöneliyor. Ancak ölçüsüz ve bilinçsiz vitamin kullanımı yarar yerine zarar veriyor. Yanlış vitamin kullanımının birçok sıkıntıya yol açtığına değinen Bursa Eczacı Odası Şube Başkanı Okan Şahin, "Maalesef bu sebeple hastaneye yatan vatandaşlarımız var çünkü yanlış ve yüksek dozda vitamin kullanımında çok ciddi toksisiteler meydana çıkabiliyor. Bazı ürünlerin kullanımından sonra ciddi oranda böbrek yetmezlikleri, karaciğer hastalıkları gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz" dedi.

Koronavirüs, bağışıklık sistemi düşük olan kişileri çok çabuk etkiliyor. Bu nedenle bağışıklığını güçlendirmek isteyen kişiler vitamin haplarına yöneliyor.

Vitamin hapları yalnızca eczanelerde değil, internet siteleri, marketler ve benzin istasyonlarında da satılıyor.

Bursa Eczacı Odası Şube Başkanı Okan Şahin, vitamin hapları konusunda vatandaşı uyarırken, ilaç fiyatlarına gelen yüzde 20 zam ile ilgili de bilgiler verdi.

"BİZ SAĞLIKTA BU REKLAMLARA KESİNLİKLE KARŞIYIZ"

Bursa Eczacı Odası Şube Başkanı Okan Şahin , "Bu konuyla ilgili hem Sağlık Bakanlığı'na hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yaptığımız başvurular vardı. Bu ürünlerin ruhsatlandırılması şu anda maalesef Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bizler bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak daha kontrollü bir şekilde sadece eczanelerden satılmasını istiyoruz çünkü bildiğiniz gibi artık öyle bir noktaya geldi ki vatandaşlarımız bilinçsiz şekilde vitamin tüketme noktasına ulaştı. Bu durumun çok ciddi sıkıntıları da oluşmaya başladı. Bu sıkıntıların duyumlarını ve bilgilerini alıyoruz. Maalesef bu sebeple hastaneye yatan vatandaşlarımız var çünkü yanlış ve yüksek dozda vitamin kullanımında çok ciddi toksisiteler meydana çıkabiliyor. Bazı ürünlerin kullanımından sonra ciddi oranda böbrek yetmezlikleri, karaciğer hastalıkları gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu sebeple piyasanın daha kontrollü olabilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılması gerek.  Vatandaşlara ulaştırılması noktasının daha kontrollü bir şekilde olması için eczacı ve hekim kontrolünde vitamin kullanılması daha doğru. Bu ürünlerle ilgili bazı ünlülerin reklamlara çıktığı ve halkı özendirici söylemler yapıyorlar. Bu çok yanlış, biz sağlıkta bu reklamlara kesinlikle karşıyız" diye belirtti.

"ŞU ANDA İLAÇLARIN HEPSİ YÜZDE 20 ZAMLI OLARAK SATILIYOR"

İlaç fiyatlarına gelen yüzde 20 zam oranını değerlendiren Okan Şahin, "Her yıl şubat ayında önceki yılın euro kuruna göre bir euro kuru belirleniyor ve bu ilaçtaki euro kuruna göre de tüm ilaçların fiyatları belirleniyor. Ülkemizde 2020 yılında uygulanan euro kuru 3,87 oranındaydı.  Geçtiğimiz Cuma günü yapılan duyuruyla ilaçtaki euro kuru 4,51'e çıkarıldı. Tüm ilaçlara yüzde 20 zam geldi ve şu anda ilaçların hepsi yüzde 20 zamlı olarak satılıyor. Kan ürünlerinde ise hepsi hemen hemen ithal. Bu ilaçlarda da haftalık euro kuru baza alınıyor. Yani kan ilaçları bu durumun içerisinde yok" ifadelerine yer verdi.

Bilinçsiz Vitamin Kullanımı Zarar Veriyor

03 Mart 2021     Okunma Sayısı : 191