Bu Aşı Kime Yeter!

Gazeteci Lale Akasoy'un, 01.10.2020 tarihli Yeni Dönem Gazetesi'nde yayınlanan "Bu Aşı Kime Yeter!"  başlıklı köşe yazısında Başkanımız Ecz. Okan Şahin'in Grip Aşısı hakkında verdiği demeç yer aldı.

Bu Aşı Kime Yeter!

Biliyorsunuz, kovid salgını nedeniyle bu yıl grip aşısına başvuru geçen yıllara göre kat kat artmış durumda...

Ve vatandaşlar, grip aşısı olmak için eczanelere isimlerini çoktan yazdırdılar bile...

Bekliyorlar ama grip aşısının uygulanıp uygulanmayacağı ise muamma!..

Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin'in verdiği bilgiye göre, 80-85 milyonluk nüfusumuz için firmadan istenen grip aşısı adedi sadece 1 milyon 350 bin.

Hani bizde bir söz vardır ya!

"... Dişimin kovuğunu bile doldurmaz!" diye...

Ha işte bu durum da aynen öyle!..

***

Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, grip aşısında ciddi sıkıntılar olduğunu ve sorunun çözülmemesi durumunda ise kargaşa ortamının yaşanacağına dikkat çekti.

Çok ciddi ve çarpıcı rakamlar veren Başkan Şahin şunları anlattı:

"Sağlıkçıları aşılamak istesek 1 milyon 350 bin adet aşı sadece onlara yeter. Bu rakamı firmadan aldık. Ayrıca ülkemizde 65 yaş üstü 30 milyon kişi var. Hamile kadınlar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan yetişkinleri de hesap edersek bu aşı hiç kimseye yetmiyor... Bizim ülkemize 25 milyon adet aşı lazım. Bu şekilde devam ederse kargaşa bekliyor bizi. Avrupa ülkeleri bunun önlemini almış. Örneğin İngiltere. 55 milyon nüfusu var, 30 milyon aşı talebinde bulunmuş. Mesela İran. 7 milyon 500 bin aşı için firmaya başvurmuş... Bu örnekler devam edip gider böyle... Bizde ise durum bu! Sağlık Bakanlığı bir an önce grip aşısı konusunda önlem almalı ve farklı firmalardan da grip aşısı talebi yapmalı. Eczanelere 500 ile bin arasında vatandaşın grip aşısı talebi var. Mevcut rakama göre her eczaneye 40-50 adet grip aşısı düşüyor... Gerisini varın siz düşünün! Bin nerde 50 nerde!.."

Anlayacağınız, bakanlığın açıkladığı aşı sayısı ile eczanelere ulaşan talep arasında çok ciddi uçurumlar var...

Herkesin kendine göre önceliğinin olduğunu da söyleyen Başkan Şahin, "Niye ve neye göre aşı verilecek belli değil! Devletin sisteminde herkesin bilgileri mevcut... Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı aşılama listesi ülkemizde de uygulanmalı!.." dedi.

Başkan Şahin'in son sözü çok ama çok doğru, etkileyici ve düşündürücü...

"1950'lerde açılan ve 2004 yılında kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi hizmet veriyor olsaydı bu sıkıntılar yaşanmazdı!.."

Ah ah!

Şimdi soruyoruz:

"Cumhuriyetin ilk yıllarında ve devamında sürdürülen aşı politikası desteklenseydi, uluslararası endüstriyel pazar olmak yerine, milli endüstri korunup kollansaydı bugün yabancı ülkeden koronavirüs aşısı bekler miydik?"

Buyurun yanıtlayın!..

***

Ha bu arada dün çok ilginç bir gelişme de yaşandı.

İçinde büyükşehirlerin olduğu 9 eczacı odası "Aşı, koruyucu sağlık sisteminin en önemli aktörüdür" başlığı ile sosyal medyada bir metin paylaştı.

9 oda, TEB'i bu süreçte (Türk Eczacılar Birliği) ilgisiz ve duyarsız kalmakla suçlayarak "Bugüne kadar aşı sorunu hakkında somut bir adım atmayan TEB, konuyu ivedilikle gündemine alarak halk sağlığını ve meslektaşlarını derinden ilgilendiren bu meseleye sahip çıkmalıdır" cümlelerine yer verdiler!..

 


01 Ekim 2020     Okunma Sayısı : 1089