Bursa'dan Yanlış Maske Uyarısı

Başkanımız Ecz Okan Şahin'in maskeler konusundaki açıklamaları 23.09.2020 tarihli Bursa'da Bugün'de yayınlandı.

Bursa'dan yanlış maske uyarısı (ÖZEL HABER)

Kâr hırsı yüzünden 3 kat diye satılan maskelerde asıl filtre görevi gören "meltblown" kumaşın kullanılmadığını ortaya çıkaran Tüketici Hakları Derneği, salgının sahte maskelerden yayıldığını iddia etmişti, Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin konuyla ilgili olarak, "Bizler doğru maskelerin eczanelerden alınması gerektiğini ve 3 katlı özel filtre kumaşına sahip maskelerin koruyucu olduğunu dile getirmiştik. Bugün görüyoruz ki farklı bir kurum daha bizi teyit etti" dedi.

Koronavirüs süreciyle hayatımıza giren ve salgından korunmanın temel adımı olan maske konusu hakkında tartışmalar sürüyor. Piyasada yanlış üretilen ve çok fazla koruyuculuğu olmayan maskeler olması, salgının yayılmasında büyük rol oynuyor. Tüketici Hakları Derneği'nin 3 kat diye satılan maskelerde asıl filtre görevi gören "meltblown" kumaşın kullanılmadığını açıklaması üzerine Bursa'dan da benzeri bir yorum geldi. Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DOĞRU ÜRETİLMEYEN MASKENİN KORUYUCULUĞU OLMUYOR

Okan Şahin, "Bizler doğru maskelerin eczanelerden alınması gerektiğini ve 3 katlı özel filtre kumaşına sahip maskelerin koruyucu olduğunu dile getirmiştik. Bugün görüyoruz ki farklı bir kurum daha bizi teyit etti. Biz sürekli maske özelliklerinden bahsederken maske 3 katlı olmalı dedik. Bu üç katın mantığı ortasında meltblown dediğimiz virüsleri filtre eden özel kumaş olması. Bu kumaş bakteri ve virüsleri ciddi oranda filtre eder. Eğer bu kumaş kullanılmazsa ya da farklı kalitesiz bir kumaş kullanılırsa bu maskenin bir koruyuculuğu olmayacaktır" diyerek vatandaşa bu maskeleri almaması konusunda uyarıda bulundu.

"MASKE YOKLUĞUNDA DÜZENSİZ ÜRETİM YAPILDI"

"Doğru maske piyasada eczanelerde satılır ve bu kumaşı içeren maskeler piyasadaki diğer maskeler gibi çok ucuz olmaz" diyen Şahin, "Maskelerin Sağlık Bakanlığı onaylı olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı birçok maske çeşidine onay verdi ancak, bu maskelerin yokluğunda yaşanan ciddi üretim artışı sebebiyle düzensiz olarak üretim yapıldı. Belli izinlere sahip olmayan kurumlar maske üretti. Maskenin neden üç katlı olduğunu bilmeyen üreticiler türedi ve sonucunda da böyle sıkıntılı bir dönem yaşadık" şeklinde konuştu.

NE YAPILMALI?

Şahin, doğru üretilmeyen maskeler konusunda hemen harekete geçilmesi gerektiğini şöyle özetledi: "Piyasada üretim konusunda bir standartın oluşturulması gerekiyor ve bu standarta uymayan maskelerin toplatılması gerekiyorsa el konulması şart. Bu standartların bir an önce belirlenerek herkese açıklanmasını talep ediyoruz. Şu anda piyasadaki bu standartlara uygun maske üreten firmalarında desteklenmesi gerekiyor."

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Bursa'dan Yanlış Maske Uyarısı