Dünya Kuduz Günü Basın Açıklaması

28 Eylül 2021 tarihinde Dünya Kuduz Günü'nde Odamız, Veteriner Hekimler Odası, Tabip Odası ve Diş Hekimleri Odası'nın yapmış olduğu basın açıklama metni aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Dünya Kuduz Günü

Her yıl 28 Eylül günü Kuduz hakkında farkındalığı arttırmak ve korunma hakkındaki bilgilerin hatırlatılması amacıyla ‘’Dünya Kuduz Günü’’olarak anılmaktadır, bu tarihin seçilme nedeni de 28 Eylül’ün kuduz aşısını geliştiren Louis Pasteur’ün ölüm tarihi olmasıdır.

Bugün aynı zamanda Bursa Tek Sağlık Platformu’nun da birinci kuruluş yıldönümü.

Mart 2019’dan beri, yaşamımıza dair tüm normallerimizi değiştiren, sevdiklerimizi elimizden alan COVİD-19 pandemisi ile birlikte daha çok yaşamımıza giren ‘’zoonoz ve Tek Sağlık’’ kavramları artık bunun bir sağlık politikası olarak da ele alınmasının en güçlü argümanıdır. Tüm dünyada hala tam olarak ortadan kaldırılamayan, ‘’yüzde 99.9 öldürücü, %100 önlenebilir’’ bir hastalık olarak tanımlanan ‘’kuduz’’ bir zoonotik hastalıktır, yani insan-hayvan geçişli hastalıklardan biridir.

Halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan kuduz; insan, evcil hayvan ve vahşi hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır, yani kuduzun da etkeni COVİD-19’da olduğu gibi bir virüstür. Tilki, kurt, çakal gibi yabani hayvanlardan ve köpek, kedi, inek, koyun, keçi gibi evcil hayvanlardan insanlara bulaşabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Kuduzla Mücadele Küresel Birliği 2030 yılında insan kuduz ölümlerini sıfırlamak için ortak kuduz mücadelesi başlatmışlardır.

WHO(Dünya Sağlık Örgütü) ve OİE(Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü), kuduz hastalığını dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olarak kabul ediyor ve WHO  kuduz hastalığı nedeni ile her 9 dakikada 1 kişinin, her gün 160 kişinin, yüzde 40’ı çocuk olmak üzere yılda 59 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor. Yine aynı verilerde, Kuduzla Mücadele Küresel Birliği (GARC) tarafından açıklanan maliyet bilgileri de şu şekilde: Kuduzun neden olduğu küresel ekonomik yük 8,6 milyar dolar, dünya çapında 9-12 milyon kişinin kuduza karşı korunma ve tedavisinin toplam maliyeti 2.1 milyar dolar.

Kuduzla Mücadele Küresel Birliği (GARC) şu açıklamayı da yapıyor: ‘’Dünyadaki köpek popülasyonunun en az yüzde 70’inin aşılanmasıyla insanlarda kuduz hastalığına bağlı ölümler ortadan kaldırılabilir.’’ Ama ne yazık ki hala ülkemizde tıpkı koronada olduğu gibi, hayvanlardaki aşılamalarda da aşı karşıtlığı mevcut!

Bu noktada, Tek Sağlık Platformu olarak tekrar bir çağrıda bulunmak istiyoruz; hayvan sağlığında kamu desteği çok önemlidir, özellikle sahipsiz hayvanlar için belediyelerde rehabilitasyon merkezleri arttırılmalı, sahipsiz hayvanların aşılanması için bir an önce çalışmalar yapılmalıdır.

Ülkemizde, son yıllarda yapılan çalışmalar göstermektedir ki sahipsiz hayvanlardan tilkilere yani yaban hayatına kuduz bulaşı olmakta, yaban hayvanlarından özellikle meralarda çiftlik hayvanlarına bulaşma gerçekleşmektedir.Sahipli hayvanlar, sahipsiz hayvanlar ve yaban hayatı arasında eş zamanlı bir bağışıklık sağlanamadığı için döngü kırılamamakta ve her yıl 250 bin kuduz riskli temas bildirilmektedir.

Tek Sağlık Platformu olarak, defalarca görüş bildirdiğimiz bir konu da çevre konusudur. Yaban hayatına yaklaşmak, ormanları parçalayarak yaban hayatına maruz kalmak, maden ya da imar yoluyla insanları yaban hayatının içine dahil etmek, sahipsiz hayvanların sağlık hizmeti yetersiz belediyeler tarafından ormanlık alanlara bırakılması kuduz başta olmak üzere birçok zoonoza uygun ortam hazırlamaktadır.

Tek Sağlık Platformu olarak, Kuduz konusundaki farkındalık çalışmalarımız da devam edecek. Bu akşam Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Veteriner Fakültesi’nden iki akademisyen ile halka açık bir çevrimiçi etkinliğimiz olacak. İlkini geçen yıl yaptığımız bu etkinlik ile birlikte bir yıl içinde, insan, hayvan ve çevre sağlığının birlikte korunması gerektiğine inanan sağlık meslek odaları olarak, ortaklaşarak gerçekleştirdiğimiz diğer etkinlikleri de paylaşmak isteriz sizlerle.

İnsan ve Hayvanlarda Kuduz Hastalığı Çevrimiçi Eğitimi

Tek Sağlık Çevrimiçi Eğitimi

İnsan ve Hayvanlarda Echinococcus Çevrim İçi Eğitimi

Dünya Tek Sağlık Günü Basın Açıklaması

Dünya Zoonozlar Günü Basın Açıklaması

Dünya Çevre Günü Basın Açıklaması

Önümüzdeki yıllar, insan ve hayvan sağlığı otoriteleri tarafından ‘’pandemiler çağı’’ olarak nitelendiriyor. İnsanlığın, içinde yaşadığı dünyayı hoyratça kullanmasının ve bilinçsizce tüketmesinin sonucu olarak karşımıza çıkan bu durumu durdurmak ya da zararlarını en aza indirmek  ‘’bilimin;  hayvanları, insanları ve çevreyi önceleyen’’ çalışmaları ile mümkün olacaktır.

Bunun için bizler Tek Sağlık yaklaşımının ve bununla birlikte koruyucu hekimliğin bir sağlık politikası olabilmesi için çalışmaya devam edeceğiz.

Dünya Kuduz Günü aracılığı ile bulaşıcı hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu, aşının yüzyıllar boyunca salgınlardan kurtulmak için tek yol olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.

Bursa Diş Hekimleri Odası

Bursa Eczacı Odası