Grip Aşılarının Geri ödemesiyle İlgili Önemli Hatırlatma

SUT ile belirlenen Grip Aşısı Geri ödenme koşulları:

2.4.3.B Grip aşısı bedeli; 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın; gebeliğin 2. veya 3. trimesterinde olan gebeler, astım dâhil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olanlar, diyabet dâhil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alanlar ile 6 ay - 18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların hastalıklarını/gebelik durumunu belirten sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce her Eylül ilâ Şubat dönemleri içerisinde reçete edildiğinde bir defaya mahsus olmak üzere karşılanır.

Ancak söz konusu yılda bir ifadesinin "takvim yılı" olarak algılanmakta olduğu ve bu nedenle aşılamanın geç yapıldığı hastalarda bir sonraki aşı zamanı geldiğinde aşının karşılanmadığı şeklinde yorumlandığı anlaşılmaktadır.

"Yılda bir defaya mahsus" ifadesi bir sonraki aşılama için önceki yılın aynı günü olarak değerlendirilmeyip grip aşısı sezonu olan Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak dönemi içerisinde olması kaydı ile yılda bir kez yapılamsı anlamına gelmektedir. Bu nedenle iki aşılama arasında 1 takvim yılı süre geçmiş olması şartı aranmayacaktır. Grip aşısı ödemelerinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Mevsimsel Grip Aşılarının Temini Hakkında 

Mevsimsel grip aşılarının, E-nabız önceliklendirilmesine göre reçete ile temini mümkün olup, SGK tarafından geri ödeme kapsamında bulunan ve bulunmayan mevsimsel grip aşılarıyla ilgili temin koşulları şu şekildedir:

1) Vaxigrip Aşısının Temini

Risk grubuna sahip olan hastalar için; SGK tarafından ücretinin karşılanması veya hasta tarafından ücretiyle temin edilmesinin istenmesi olmak üzere her iki durumda da, hasta adına Reçetem Sistemi üzerinden e-reçete düzenlenmesi gerekmektedir.

Risk grubuna sahip olup Reçetem Sistemi üzerinden kendisine e-reçete düzenlenmiş; ancak Medula üzerinden geri ödeme onayı alamayan hastalar için Reçetem Sistemi üzerinden elden satış yapılabilecektir.

Risk grubuna sahip olmayan hastaların Reçetem Sistemi üzerinden e-reçete oluşturulmasına sistem tarafından izin verilmeyecek olup, bu hastalar için yazılan kağıt reçeteler ile ücretli olarak temini mümkün değildir.

 

2) Influvac ve Fluarix Aşılarının Temini

TİTCK ile gerçekleştirilen görüşmelerde, Influvac ve Fluarix Aşılarnın temini konusundaki süreç haritasının oluşturulmakta olduğu ve Ekim ayında netlik kazanacağı bilgisi alınmıştı.

Influvac ve Fluarix, ecza depoları tarafından 03.10.2022 tarihinden itibaren eczanelere gönderilmekte olup, geçen seneki uygulamada olduğu gibi, risk grubu değerlendirmesi aranmadan ve Reçetem Sistemi üzerinden herhangi bir işlem yapılmaksızın, hastanın kendisine düzenlenen reçetesi ile başvurması durumunda, hastanın TC. kimlik numarası sisteme kaydedilerek eczane otomasyon programı üzerinden ücreti karşılığında elden satışla temin edilebilmektedir.

Diğer yandan; Depolarda bulunan ve E-nabız önceliklendirmesine göre verilebilecek grip aşılarının eczaneden çıkışı yapılırken kullanılan sistemin güncellemesinden kaynaklı olarak, ürün seri numarası ile ilgili sorun yaşayan eczaneler tarafından izlenebilecek işlem adımları şu şekildedir:

 

Sorunu gidermek için;

  • QR kodu okuttuktan sonra sistem üzerinde seri numarasında manuel değişiklik yapılması veya,
  • İlgili faturaya girip, karekodu kopyalayıp Medula sistemine eklenmesi

Yeterlidir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.


06 Ekim 2022     Okunma Sayısı : 1634