İlacın Tek Adresi Eczanedir

İnsanlık tarihi ile yaşıt havanımızda yüzyıllardır halk sağlığını önceleyerek ilaç hazırlıyor, şifa dağıtıyoruz. Halkın en yakın sağlık danışmanları olarak bilimden ve köklü tarihimizden aldığımız bilgi ve birikimle yaşamın sürdüğü her yerde kesintisiz ilaç ve sağlık hizmeti veriyoruz. Başta 1.basamak sağlık kuruluşu konumundaki eczanelerimizde olmak üzere hastalarımıza verdiğimiz bilimsel danışmanlık hizmeti ile toplum sağlığına değer katıyoruz.

Ve biliyoruz ki sağlık profesyonellerinin gözetiminde doğru hasta, uygun doz ve doğru uygulama yolu prensipleri ile yapılmayan ilaç tedavileri telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilmektedir. Zehirlenmelerin %67'sinin ilaç kaynaklı olduğu ülkemizde ilaç veya ilaç kategorisinde değerlendirilen diğer ürünlerin Eczacı danışmanlığı olmadan kullanılması halk sağlığını büyük risklerle karşı karşıya bırakabilmektedir. Yanlış ilaç veya gıda takviyesi kullanımı sonucu sıklıkla denk gelmeye başladığımız ölüm haberleri bu riski bize somut bir şekilde göstermektedir.

Hal böyle iken sağlık okuryazarlığının düşük düzeyde olduğu ülkemizde bulunan büyük bir market zincirinin başta Havan sembolü olmak üzere eczaneler ile ilgili çeşitli görselleri kullanarak gıda takviyeleri için özel alanlar oluşturduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. İlaç saklama koşullarına uygun olmayan bir ortamda eczacı danışmanlığı olmadan eczane taklidi yapılarak tamamen ticari kaygılarla yapılan bu girişim halk sağlığını tehlikeye atmaktan başka bir anlam ifade etmemektedir. Bilinmesini isteriz ki büyük sermayelerin ticari emelleri uğruna halk sağlığının riske edilmesini asla kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz. Her zaman olduğu gibi halk sağlığını hiçe sayan bu tür girişimler bilimin ışığında yanımızda gururla taşıdığımız havanımızda ezilmeye mahkumdur.

Ayrıca farmasötik forma getirilmiş ve ‘Gıda Takviyesi’ adı altında pazarlanan bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı kontrolü dışında bırakılarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan ruhsatlarla kolayca piyasaya sürülebiliyor olmasının halk sağlığını hiçe sayan bu tür girişimlere cesaret kaynağı olduğunun farkındayız. Bursa Eczacı Odası olarak ‘İLACIN TEK ADRESİ ECZANEDİR’ diyor ve bu tür girişimlerin engellenmesi adına yetkilileri; sağlığı doğrudan etkileyen tüm ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması ve bu ürünlerin sadece eczanelerde Eczacı danışmanlığında satılması için gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz. Gerek hukuki yollardan gerek örgütsel anlamda sürecin takipçisi olacağımızı değerli meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygı ile ilan ediyoruz.

BURSA ECZACI ODASI

14 Ekim 2020     Okunma Sayısı : 359