İtiraz Komisyonu Toplantısı Sonuçları

İtiraz Komisyonu Toplantı sonuçlarına Mevzuat başlığı altındaki İtiraz Komisyonu sekmesinden ulaşabilirsiniz.

 

Haziran 2015 Dönemi İtiraz Komisyonu Toplantı Sonuçları

1 Hastanın T skoru değerleri uygun olmadığı için 1 kutu Sempriban 150 mg 3 tb. bedeli ödenmemiştir.  Patolojik kırığı olmayan 59 yaşındaki hastada; lomber bölgeden posteroanterior yapılan KMY ölçümünde lomber total (L1-4 veya L2-4) veya fetmur total veya femur boynu KMY ölçümünde "T" değerlerinden herhangi biri -3 veya daha düşük olmadığından yapılan kesintinin yerinde olduğuna karar verilmiştir.
2 Tegeline 10g 20 ml. raporunda doz 400 mg/kg/gün 3 haftada bir 1*10 gr olarak yer almaktadır. ilacın 3 haftada bir kilo kontrolü ile reçete edilmesi gerekmektedir.  Bu nedenle yapılan 1 kutu Tegeline 10 gr. 20 ml kesintisinin yerinde olduğuna karar verilmiştir.
3 Tebokan Special 30 tb raporunda yaygın anksiyete bozukluğu teşhisi olması ve SUT'un Ek4/f 55. maddesindeki teşhislerden biri olmaması sebebiyle kesintiye uğramıştır. Ancak reçetelerde raporu da düzenleyen hekim tarafından Alzeimer hastalığı tanısı seçilmiştir. Ayrıca aynı hekim tarafından yazılı olarak hastanın daha önceki muayenelerinde minmal test sonucundan 21 puan aldığı, saat testinde başarısız olduğu, yer-zaman oryantasyonu ile ilgili konularda yer ve mekansal bilgilerde başarısız olduğu fizik ve öykü muayene ile birlikte değerlendirildiğinde "alzeimer tipi demans tanısı konduğu, tedavisine başlandığı, ileri tetkik ve takip için kranial MR istendiği ve kontrole çağrıldığı, sehven rapora da bu tanının eklenmesinin unutulduğu ve tanının rapora eklendiği ifade edilmiştir. Bu nedenle yapılan kesinti iptal edilmiştir.
4 Kesintiye konu reçeteyle ilişkilendirilmiş raporda 15.04 Doğuştan Metabolik ve Kalıtsal Hastalıklar ve Bağırsak Operasyonundan Dolayı Oluşan Malabsorbsiyonlar ve Malnutrisyonlar. Ilk iki yasta inek sütü alerjisi ve/veya çoklu gıda protein alerjisi medula kodunun altında E74.8 karbonhidrat metabolizması tanımlanmamış diğer bozuklukları icd kodu seçilmiştir. Ancak raporun açıklamalar kısmında "inek sütü alerjisi vardır" ifadesi ve reçetede de inek sütü alerjisinin icd kodu olan K52.2 alerjik ve dietetik gastroenterit ve kolit teşhisi mevcuttur. SUT'un 4.2.16.1 maddesine göre inek sütü alerjisinde özel mamalar 2 yaşa kadar ödenmekte olup hasta 2 yaşını geçtiğinden 12 kutu Pregomin AS 400 bedeli kesilmiştir. İtiraz dilekçesi ekinde sunulan epikrizde hemofagositik sendron tanısı alan hastanın2014 kemik iliği nakli yapılıp kronikGVHD ile takip edildiği, hastanın gaitada sindirimin bozuk olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca hastanın tedavisini takip eden Çocuk Gastroentoloji uzmanından alınan belgede epikrizdeki bilgilere ek olarak hastada inek sütü alerjisi olmadığı, sekonder karbonhidrat metabolizma bozukluğu olduğu beyan edilmektedir. E reçeteyi düzenleyen hekim de reçetede sehven icd kodunu E 78.4 yerine K52.2 seçtiğini yazılı olarak belirtmektedir. Raporun açıklamalar kısmına da sehven inek sütü alerjisi vardır ifadesi eklendiği yazılmıştır. Bu nedenle kesinti iptal edilmiştir.
5 Klozapin etken maddesinin prospektüs bilgilerinde yer alan günlük maksimum dozu olan 900 mg aşıldığı için 6 kutu Leponex 25 mg 50 tb. Bedeli ödenmemiştir. SUT'un 4.1.4.4. maddesine göre bir ilacın prospektüs dozu dışında kullanımı ancak Sağlık Bakanlığı'nca verilen onayla mümkündür. Eczane tarafından itiraz dilekçesinde sistemin maksimal dozu hesağlayıp ilacın verilmesini engellemediği belirtilmiştir. Ancak SUT'un 5.1.2. maddesinde de "sunulan hizmete ilişkin Medula sisteminden alınan provizyonlar ön izin niteliğinde olup mevzuat ile açıkça belirtilmediği sürece hiçbir zaman tek başına yeterli sayılmayacak, bunlarla ilgili sisteme eklenmemiş diğer kuralların varlığı halinde gerekli kontroller sağlık hizmet sunucularınca yapılmaya devam edilecektir." dendiğinden sistemin maksimal dozu kontrol etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesinti uygulanmıştır. Dosya SGK Ankara İtiraz Üst Komisyonuna iletilmiştir.
6 SUT'un 4.2.27.A.b2 maddesine göre reçeteyi hematoloji uzmanı yazmadığı için 1 günlük doz olan 2 kutu Octanine-F Faktör IX 1000 ıu bedeli ödenerek 4 kutu Octanine 1000 ıu bedeli kesilmiştir. Dosya SGK Ankara İtiraz Üst Komisyonuna iletilmiştir.
7 Lucentis 10 mg flakon adlı ilaç medula sistemine ayda bir yerine günde 1 girilmiş, dozun hatalı girilmesi nedeniyle hastanın elindeki ilaç sistemde 1 gün sonra bitmiş görünmektedir. Ertesi gün yeni bir reçete yazılmış ve bu ilaç da temin edilmiştir. SUT'un 4.5.2.2. maddesine göre ilaçlar ilaç bitim tarihinden en erken 15 gün önce alınabilmektedir. Dozun hatalı girilmesi sonucu 1 gün sonra ilaç teminine olanak verildiği için 1 kutu Lucentis flk kesintisi uygulanmıştır. Kesintiye itiraz edilmiş ve dosya Ankara İtiraz Üst Komisyonu'na sevk edilmiştir.
8 SUT'un 4.2.40.1 maddesine göre Parkipex 0,25 mg (Pramipeksol hidroklorür etken maddesini içeren ilaçlar nöroloji veya psikiyatri uzman hekimi tarafından veya bu uzman hekimin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilmektedir.Kesintiye konu reçetede ve reçeteyle ilişkilendirilmiş raporda ise sadece orta depresif nöbet teşhisi icd kodu seçildiği için 3 kutu Parkipex 0,25 mg bedeli ödenmemiştir.  Ancak raporu çıkaran Psikiyatri uzmanı raporla aynı tarihte yazdığı reçetenin açıklamalar kısmınahuzursuz bacak sendromu tanısını eklemiştir. Ayrıca doktordan alınan epikrizde hastanın huzursuz bacak sendromu (G26 extrapirimidal sendrom) olduğu, gece bacaklarındaki sıkıntının ilaç kullanımı sonrasında azaldığı belirtilmiş, yine doktor tarafından Kuruma yazılan dilekçede de hastanın depresyon yanı sıra huzursuz bacak sendromu olduğu, rapor düzenlenirken sehven bu tanının atlandığı ifade edilmiştir.
9 SUT'un 4.2.27.A.1.b maddesi gereğince hemofili hastalarında akut kanama yaşanması durumunda 3 gün süreli hematoloji uzman hekim raporu düzenlenmesi gerekmektedir.  Hastanın 3 günlük kanama raporu olmadığından 2 kutu Advate 1000ıu bedeli ödenerek 4 kutu Advate 1000 iu bedeli kesintiye uğramıştır.
10 Raporun süresi dolduğu için 3 kutu Doro 245 mg bedeli ödenmemiştir. SUT'un 4.2.13.1 maddesine göre oral antiviral tedavilerde ilk rapor süresi en fazla 6 aydır.  Hastanın raporları incelendiğinde 2011 yılına ait tenofovir raporu olduğu, bu raporla 3 kutu tenofovir kullandığı, bu tarihten sonra temmuz 2015 tarihine kadar tedavi olmadığı görülmüştür. Bu nedenle temmuz 2015 raporu başlangıç raporu olarak kabul edilecektir ve raporun süresi dolduğu için kesinti onaylanmıştır.


11 Eylül 2015     Okunma Sayısı : 5770