SGK'nın Ödemediği İlaçlar Marketlerde Satılabilir

Başkanımız Ecz. Okan Şahin'in de açıklamalarının bulunduğu haber 17.09.2021 tarihli Gazete Duvar'da yayınlandı.

SGK 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkardı. Eczacılar ile hekimler, uygulamadan en çok zararı hastaların göreceğini söylüyor, mümessiller ise ilaçların market raflarında satılabileceğini söylüyor.

SGK'nin kararıyla ilgili uzmanlar, alım gücünün giderek düşmesiyle insanların tedavi için ilaçlara erişiminin zorlaşacağını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aldığı yeni bir kararla, 15 Ekim 2021 itibariyle bir dizi ilacı geri ödeme listesinden çıkardığını duyurdu. Ağrı kesici, iltihap giderici, kas gevşetici spreylerin yer aldığı listedeki 52 ilaçtan hastalar yıllarca ücretsiz yararlandı. SGK'nin ilgili uygulamasında, 16 Eylül itibariyle bahse konu ilaçların reçetelere yazılması durumunda hastaların on günde yalnızca bir kutudan faydalanabileceği belirtildi.

'MUADİL İLAÇLAR DA ÖDEME LİSTESİNDE YER ALMAYACAK'

SGK'nin yeni uygulaması tepkiyle karşılanırken, "sağlıkta tasarruf olmaz" eleştirisinin getirildiği SGK’den ise yeni bir açıklama yapılmadı. Sağlık sektöründen uzmanların ortak öngörüsü, alım gücünün giderek düşmesiyle insanların tedavi için ilaçlara erişiminin zorlaşacağı yönünde oldu. Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, "Vatandaşın, ücretiyle bu ilaçları alabileceğini düşünmüyorum" dedi. Hastaların ilaca erişememesinin akabinde tedavinin yarım kalabileceği riskine dikkati çeken Şahin, "Devlet buradan belki bir tasarruf öngörüyor ama hasta tedavinin başarısız olmasıyla yeniden doktora başvuracak ve yeni ilaçlara yönelim doğacak. Dolayısıyla uygulama dolaylı yoldan yeni masrafları beraberinde getirecek" ifadelerini kullandı. Geri ödeme listesinde olmayan ilaçların muadiliyle ilgili de bir uygulama söz konusu. Şahin, doktorların ilaçların muadilini de yazamayacağını sözlerine ekleyerek, "Ödeme listesinden birbirine muadil olan ilaçlar çıkarıldı" dedi. Muadil ilaçların da geri ödeme listesinde olmamasının nedeni uygulamanın belirli bir marka özelinde değil, ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar içerisinde yer alan 'diclofenac' etken maddesine yönelik olması. Uygulamanın ani olması, eczacılar açısından da mağduriyete yol açabileceğini belirten Şahin, "Firmaların eczanelere rutinin devam edeceğini düşünerek sattığı ürünler var. Bu da eczacı açısından sıkıntı doğuracak" diye konuştu.

'HEKİMLER HASTALARIN İLACA ÖN KOŞULSUZ ERİŞİMİNİ SAVUNUR'

SGK'nin uygulamasını hekimler de doğru bulmuyor. Hekim ile hasta arasına para giremeyeceğini savunan Halk Sağlığı Uzmanı Alpaslan Türkkan ise "Hekimlerin parayla işi olmaz" dedi. Hastanın tedaviye erişeceği ilacı ücretsiz alması gerektiğini düşünen Türkkan şöyle konuştu: "Hastaya doktor gerekli olan ilacı yazar. Bu ilaca hasta ön koşulsuz ulaşmalı. Hekimlik mesleği bunu savunur." Geri ödeme listesinden çıkarılan ilaçların zorunlu olması halinde, doktorların reçeteye bunu yazabileceğini sözlerine ekleyen Türkkan, "Hekimler hastanın iyileşmesini önceler. Hastanın ilaçla buluşturulması tamamen siyasi, hekimler bu anlamda bir şey yapamaz" dedi.

MÜMESSİLLERİN İŞ BASKISI ARTABİLİR

Özel bir ilaç şirketinde çalışan fakat isminin açıklanmasını istemeyen bir mümessil, SGK uygulamasının çok ani olduğuna değinerek sektör içerisinde doğabilecek sorunları şöyle anlattı: "Bundan sonraki süreçte, ödeme listesindeki ilaçları pazarlayan mümessillerden farklı ilaçlardan daha fazla ciro elde etmeleri istenecek. Daha fazla kota, daha fazla çalışma mobbing'i beraberinde getirecek. Belki de işe yeni alınan personel, uygulama nedeniyle işten çıkarılacak."

'İLAÇLAR MARKETLERDE SATILABİLİR'

Ödeme listesinde yer almayacak ilaçların büyük çoğunluğunun losyon yahut spreylerden oluştuğuna dikkati çeken mümessil, ilaçların artık marketlerde satılabileceğini savundu: "Geçmiş yıllarda benzer uygulamaları gördük. Kimi ilaçları televizyon reklamlarında görüyoruz. Bunlar önceden SGK ödeme listesindeydi. Listeden çıkarıldıktan sonra, marketlerde fahiş fiyatla satılmaya başladı. Bunun nedeni ise şirketlerin, reklam parası, raf parası gibi girdi maliyeti ödemesi oldu. Fakat bir ilacın markette satılmasını ilaç şirketleri istemez. Çünkü SGK'nin ödediği ilacı biz doktora tanıtırken, bunu avantaj olarak anlatıyoruz. Garanti ödeme uygulamasını şirketler her zaman daha çok ister."

SGK'nın Ödemediği İlaçlar Marketlerde Satılabilir


20 Eylül 2021     Okunma Sayısı : 744